مرجع ثبت شرکتهای تجاری
مرجع ثبت شرکتها
طبق ماده ۲ نظام نامه راجع به مواد 196 و 197 و 199 قانون تجارت، مصوب 1311 شرکتهای تجاری، باید در تهران در دایره ثبت شرکتها و در خارج تهران در اداره ثبت اسناد مرکز اصلی شرکت به ثبت برسند. طبق تبصره ماده ۲ قانون مذکور، در نقاطی که اداره یا دایره یا شعبه ثبت اسناد نباشد، ثبت در دفتر اسناد رسمی و اگر دفتر اسناد رسمی هم نباشد ثبت در دفتر محکمه ابتدایی و یا صلحیه با رعایت ترتیب کافی خواهد بود، لیکن شرکت باید در ظرف سه ماه از تاریخ تأسیس اداره یا دائره یا شعبه ثبت اسناد در آن محل خود را در دفتر ثبت اسناد به ثبت برساند. متعاقباً با تصویب طرح اصلاحی آیین نامه ثبت شرکتها در سال 1340 طبق ماده ۵ قانون مزبور اداره ثبت شرکتها در تهران و دوایر ثبت شرکتها در شهرستانها در ثبت شرکت نامه مقام قائم مقام دفترخانههای اسناد رسمی شدند. و از آن تاریخ، ثبت شرکتها فقط در اداره ثبت شرکتها در تهران و دوائر ثبت شرکتها در شهرستانها صورت میگیرد.
اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری
همان گونه که گفتیم وظیفۀ ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری در تهران با اداره ثبت شرکتها که وابسته به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است میباشد. لازم به ذکر است تا سال ۱۳۸۶ نام اداره مزبور «اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی» بود ولی طبق ماده ۱ اصلاحیه طرح اصلاحی آیین نامه ثبت شرکتها مصوب 24/12/1386 نام اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی به دو ادارۀ «اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری» و «اداره کل مالکیت صنعتی» تبدیل گردید و بدین ترتیب این دو اداره از هم جدا و هر کدام دارای وظایف جداگانهای گردیدند که ذیلاً به آن اشاره خواهیم کرد.
وظایف اداره ثبت شرکت ها
وظایف اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری
طبق ماده ۲ طرح اصلاحی آیین نامه ثبت شرکتها اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری دارای وظایف زیر خواهد بود:
الف) ثبت شرکتهای تجاری و مؤسسات غیر تجاری ایرانی حوزه تهران و تغییرات بعدی آن.
ب) ثبت دفاتر تجارتی و تغییرات بعدی آن.
ج) پلمپ دفاتر تجارتی و غیر تجارتی حوزه تهران.
د) ثبت شعبه یا نمایندگی شرکتهای خارجی در ایران و تغییرات بعدی آن.
هـ) ثبت مؤسسات خارجی در ایران.
و) تعیین نام شرکتهای خارجی و مؤسسات غیر تجاری در شرف ثبت سراسر کشور.
اداره کل مالکیت صنعتی
طبق ماده ۳ آیین نامه فوقالذکر، که مرجع ثبت صنعتی که اداره کل مالکیت صنعتی دارای وظایف زیر خواهد بود:
الف. ثبت علایم تجارتی، نشانههای جغرافیایی، اختراعات، نام تجاری، طرحها و اشکال و مدلهای صنعتی و نمونه اشیای مصرفی و دیگر مصادیق مالکیت صنعتی که نیازمند ثبت میباشد و ثبت تغییرات بعدی آنها.
ب. اجرای معاهدات و کنوانسیونهای مرتبط با موضوعات مندرج در بند فوق که دولت جمهوری اسلامی ایران آنها را پذیرفته و به آنها ملحق شده و یا خواهد شد.
کارشناسان بروز ثبت آماده مشاوره رایگان برای شما عزیزان به شماره 09905200930 می باشند.
آخرین دیدگاهها