شرایط ثبت شرکت های تجاری
ثبت الکترونیکی شرکت ها
در اجرای تکالیف قانونی بند «ب» ماده ۱۲ قانون ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد و بند ۳ ماده ۳۷ قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده 48 قانون برنامه پنجم توسعه با هدف حذف مراجعات حضوری متقاضیان خدمت و ارائه خدمات به نحو الکترونیک، فرایند ثبت تأسیس و تغییرات شرکتها و موسسات غیر تجاری به صورت الکترونیکی و طبق بخشنامه مربوط انجام خواهد شد. آدرس سایت ثبت شرکت ها: https://irsherkat.ssaa.ir/ ld fhan.
مدیر یا مدیران شرکت
شرکتها نیز مانند سایر اشخاص حقوقی، برای اداره امور و تحقق بخشیدن به اهداف خود نیاز به مدیر و گرداننده دارند؛ سمت مدیران شرکتها، به وسیله هیئت مدیره شرکت تعیین می شود. و خود اعضای هیئت مدیره نیز با رأی گیری از سهامداران شرکت انتخاب میشوند. هیئت مدیره شرکت اداره امور شرکت را به عهده دارد و تصمیمات مهم در خصوص اداره شرکت منجمله تعيين مدير عامل و سایر امور شرکت را به عهده دارد، هیئت مدیره در اولین جلسه خود یک نفر را از بین خود یا خارج از شرکت به عنوان رئیس و یک نفر را به عنوان نائب رئيس هیئت مدیره انتخاب میکنند از وظایف مهم هیئت مدیره، تعیین دارندگان حق امضای اسناد رسمی و عادی شرکت (مثل حق امضای چکها، سفتهها، قراردادها وغيره) از طرف شرکت میباشد.
اهمیت و فواید ثبت شرکت
ثبت شرکت در ایران علاوه بر اینکه وسیله ای است که دولت مقررات شرکتهای تجارتی را کنترل مینماید، فواید مهم دیگری دارد که از لحاظ شرکای شرکت و مراجعین آن دارای اهمیت بسیار است و آنها مختصراً عبارتند از:
۱. هرگاه شرکت به ثبت برسد، قراردادهای منعقده بین شرکای رسمی بوده و بعدها هیچ یک نمیتوانند مانند اسناد غیررسمی از وجود شرکتنامه و اساسنامه و سایر تصمیماتی که به ثبت میرسد اظهار بیاطلاعی نموده و یا به ایراداتی که درباره اسناد غیر رسمی ممکن است وارد نمود استناد نمایند.
۲. ثبت شرکت از لحاظ معامله کنندگان با شرکت در درجهای از اهمیت است که بدون مراجعه با آن اغلب نمیتوانند معامله کنند. زیرا کسی که قرارداد مهمی با شرکت منعقد مینماید یا معامله مهمی انجام میدهد باید بداند که سرمایه شرکت تا چه اندازه است و اختیار مدیران شرکت تا چه حد بوده و بالاخره قدرت و توانایی این شخصیت حقوقی به چه میزان است. مواد مهم و لازم هر شرکت در جراید کثیر الانتشار آگهی میشود تا همه از آن مستحضر باشند، علاوه بر آن، به نحوی که در اغلب ممالک معمول است هر شخص خارجی (خارج از شرکت) ولو اینکه ظاهرا ذی نفع نباشد میتواند به پروندهای که برای ثبت شرکت تشکیل شده مراجعه و از محتویات آن اطلاع حاصل کند.
۳. همانطور که اشاره شد، ثبت شرکت رسیدگی است که متصدیان امر انجام می دهند تا معلوم شود آیا برای به وجود آوردن این شخصیت حقوقی دقتهای لازمه شده و مقررات رعایت گردیده است یا خیر؟
وظایف اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری
طبق ماده ۲ طرح اصلاحی آیین نامه ثبت شرکتها اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری دارای وظایف زیر خواهد بود:
الف) ثبت شرکتهای تجاری و مؤسسات غیر تجارتی ایرانی حوزه تهران و تغییرات بعدی آن.
ب) ثبت دفتر تجارتی و تغییرات بعدی آن.
ج) پلمپ دفاتر تجارتی و غیر تجارتی حوزه تهران.
د) ثبت شعبه یا نمایندگی شرکتهای خارجی در ایران و تغییرات بعدی آن.
ه) ثبت موسسات خارجی در ایران.
و) تعیین نام شرکت ای خارجی و مؤسسات غیر تجارتی در شرف ثبت سراسر کشور.
تنظیم شرکتنامه شرکت
شرکت نامه، قرارداد تشکیل شرکت است و تفاوت آن با اساسنامه این است که شرکت نامه عقد شرکت بوده و قصد و رضای شرکا را برای تشکیل شرکت طبق اصول و شرایطی که در آن پیش بینی می شود اعلام می دارد.
تنظیم تقاضانامه شرکت
طبق ماده ۳ نظام نامه قانون تجارت مصوب 15/11/1311، ثبت شرکت، به موجب تقاضانامهای که در دو نسخه تنظیم میشود. تقاضای ثبت شرکت باید از طرف مسئولان امور شرکت یعنی مدیران شرکت به عمل آید. درواقع همان تقاضانامه ثبت شرکت بوده که باید در دو نسخه مطابق مندرجات مذکور در ماده ۷ ل.ا.ق. ت تنظیم شده و به امضای کلیه مؤسسین شرکت برسد.
لزوم تنظیم اظهارنامه
در مورد شرکتهای سهامی خاص و عام، اداره ثبت شرکتها در اجرای مواد ۶ و ۲۰ ل.ا. قانون تجارت اظهارنامهای را به صورت اوراق چاپی تهیه کرده که درواقع همان تقاضانامه ثبت شرکت بوده که باید در دو نسخه مطابق مندرجات مذکور در ماده ۷ ل.ا.ق. ت تنظیم شده و به امضای کلیه مؤسسین شرکت برسد ت شرکت نیز نمونه چاپی از طرف اداره ثبت شرکتها تهیه و در اختیار متقاضیان گذاشته میشود.
تنظیم اساسنامه شرکت
اساسنامه شرکتها دربرگیرنده نحوه اداره شرکت و اساس تشکیلات و عمل شرکت را معین میکند. اساسنامه شرکت را نمیتوان براساس قرارداد تشریح نمود، زیرا در قرارداد رضایت کلیه طرفین قرارداد برای تصویب یا تغییر آن لازم است درصورتی که قانون تجارت، تصویب اساسنامه را به اکثریت تجویز می کند.
تشکیل مجمع عمومی مؤسسین
پس از گذشتن مهلتی که برای پذیره نویسی معین شده است و یا در صورتی که مدت تمدید شده باشد بعد از انقضای مدت تمدید شده، مؤسسین حداکثر تا یک ماه به تعهدات پذیره نویسان رسیدگی و پس از احراز اینکه تمام سرمایه شرکت صحيحاً تعهد گردیده و اقلا سی و پنج درصد آن پرداخت شده است تعداد سهام هر یک از تعهد کنندگان را تعیین و اعلام و مجمع عمومی مؤسس را دعوت خواهند نمود (ماده ۱۶ ل.ا.ق.ت).
مجمع عمومی مؤسس با رعایت مقررات قانون تجارت تشکیل میشود.
وظایف مجمع عمومی مؤسس
طبق ماده ۷۴ ل.ا. قانون تجارت، وظایف مجمع عمومی مؤسس به شرح زیر است:
۱. رسیدگی به گزارش مؤسسین و تصویب آن و همچنین احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تأدیه مبالغ لازم.
۲، تصویب طرح اساسنامه شرکت و در صورت لزوم اصلاح آن.
۳. انتخاب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت.
- تعیین روزنامه کثیر الانتشاری که هر گونه دعوت و اطلاعیه بعدی برای سهامداران تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر خواهد شد.
تبصره – گزارش مؤسسین باید، حداقل پنج روز قبل از تشکیل مجمع عمومی مؤسس در محلی که در آگهی دعوت مجمع تعيين شده است برای مراجعه پذیره نویسان سهام آماده باشد.
مراحل تأسیس و ثبت شرکت
طبق ماده ۲۰ ل.ا. قانون تجارت، مراحل تأسیس و ثبت شرکت ، تسلیم اظهارنامه به ضمیمه مدارک زیر به مرجع ثبت شرکت ها کافی خواهد بود:
۱. اساسنامه شرکت که باید به امضای کلیه سهامداران رسیده باشد.
۲. اظهارنامه مشعر بر تعهد کلیه سهام و گواهینامه بانکی حاکی از تأدیه قسمت نقدی آن که نباید کمتر از سی و پنج درصد کل سهام باشد. اظهارنامه مذکور باید به امضای کلیه سهامداران رسیده باشد. هر گاه تمام یا قسمتی از سرمایه به صورت غیر نقد باشد باید تمام آن تأدیه گردیده و صورت تقویم آن به تفکیک در اظهارنامه منعکس شده باشد و در صورتی که سهام ممتازه وجود داشته باشد باید شرح امتیازات و موجبات آن در اظهارنامه منعکس شده باشد.
۳. انتخاب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت باید در صورت جلسهای قید و به امضای کلیه سهامداران رسیده باشد.
۴. قبول سمت مدیریت و بازرسی با رعایت قسمت اخیر ماده ۱۷ قانون تجارت.
- ذکر نام روزنامه کثیر الانتشار که هر گونه آگهی راجع به شرکت تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر خواهد شد.
۶. سایر قیود و شرایطی که طبق قانون تجارت، برای تشکیل و ثبت شرکتهای سهامی عام مقرر است در مورد شرکت لازم الرعایه نخواهد بود.
آخرین دیدگاهها