ارکان اصلی اداره شرکت های سهامی
ارکان شرکت های سهامی در قانون تجارت
طبق قانون تجارت ایران ارکان اصلی اداره یک شرکت سهامی عبارتند از:
۱. مجامع عمومی؛
۲. هیئت مدیره؛
۳. مدیر عامل؛
۴. بازرس.
اینک می پردازیم به شرح هر یک از موارد فوق:
ارکان اصلی اداره شرکت های سهامی
مجمع عمومی در شرکت های سهامی
مجمع عمومی، اجتماع اشخاصی (اعم از حقیقی یا حقوقی) است که صاحبان شرکت می باشند. و شخصیت حقوقی شرکت وابسته به وجود آنهاست. درواقع جمع صاحبان سهام شرکت را مجمع عمومی می نامند. مجمع عمومی بالاترین مرکز قدرت شرکت و صاحب اختیار آن می باشد. و در خصوص سرنوشت شرکت و نحوه فعالیت و اداره و انحلال و سایر اموری که به شرکت مربوط است، حق اتخاذ هر نوع تصمیمی را دارا می باشد.
طبق ماده ۷۲ ل.ا. قانون تجارت، مجمع عمومی شرکت سهامی از اجتماع صاحبان سهام تشکیل می شود. مقررات مربوط به حضور عده لازم برای تشکیل مجمع عمومی و آرای لازم جهت اتخاذ تصمیمات را اساسنامه شرکت معین می کند.
مگر در مواردی که به موجب قانون تکلیف خاص برای آن مقرر شده باشد.
مجامع عمومی در شرکت های سهامی
انواع مجامع عمومی شرکت های سهامی
طبق ماده ۷۳ ل.ا. قانون تجارت، مجامع عمومی در شرکت های سهامی به ترتیب عبارتند از:
۱. مجمع عمومی مؤسس؛
۲. مجمع عمومی عادی؛
۳. مجمع عمومی فوق العاده.
ارکان اصلی اداره شرکت های سهامی
مجمع عمومی مؤسس
چون در قسمت مراحل تأسیس و ثبت شرکت های سهامی عام به نحوه تشکیل و وظایف مجمع عمومی مؤسس اشاره کردیم لذا از توضیح بیشتر در این مورد خودداری می کنیم.
لازم به ذکر است طبق ماده ۸۲ ل.ا. قانون تجارت در شرکت های سهامی خاص، تشکیل مجمع عمومی مؤسس الزامی نیست. لیکن جلب نظر کارشناس مذکور در ماده ۷۶ ل.ا. قانون تجارت ضروری است و نمی توان آورده های غیر نقد را به مبلغی بیش از ارزیابی کارشناس قبول نمود.
مجمع عمومی فوق العاده
هر گونه تغییر در مواد اساسنامه یا در سرمایه شرکت یا انحلال شرکت قبل از موعد منحصراً در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده می باشد.
در مجمع عمومی فوق العاده دارندگان بیش از نصف سهامی که حق رأی دارند باید حاضر باشند. اگر در اولین دعوت حدنصاب مذکور حاصل نشد مجمع برای بار دوم دعوت و با حضور دارندگان بیش از یک سوم سهامی که حق رأی دارند رسمیت یافته و اتخاذ تصمیم خواهد نمود به شرط آنکه در دعوت دوم نتیجه دعوت اول قید شده باشد.
تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده همواره به اکثریت دوسوم آرای حاضر در جلسه رسمی معتبر خواهد بود (مواد ۸۴ و ۸۵ ل.ا. قانون تجارت).
مجمع عمومی عادی
مجمع عمومی عادی، می تواند نسبت به کلیه امور شرکت به جز آنچه که در صلاحیت مجمع عمومی مؤسس و فوق العاده است تصمیم بگیرد.
در مجمع عمومی عادی، حضور دارندگان اقلاً بیش از نصف سهامی که حق رأی دارند ضروری است. اگر در اولین دعوت، حدنصاب مذ كور حاصل نشد، مجمع برای بار دوم دعوت خواهد شد و با حضور هر عده از صاحبان سهامی که حق رأی دارد رسمیت یافته و اخذ تصمیم خواهد نمود. به شرط آنکه در دعوت دوم، نتیجه دعوت اول قید شده باشد.
در مجمع عمومی عادی، تصمیمات، همواره به اکثریت نصف به علاوه یک آرای حاضر در جلسه رسمی معتبر خواهد بود. مگر در مورد انتخاب مدیران و بازرسان که اکثریت نسبی کافی خواهد بود.
در مورد انتخاب مدیران تعداد آرای هر رأی دهنده در عدد مدیرانی که باید انتخاب شوند ضرب میشود و حق رأی هر رأی دهنده برابر حاصل ضرب مذكور خواهد بود، رأی دهنده میتواند آرای خود را به یک نفر بدهد یا آن را بین چند نفری که مایل باشد تقسیم کند، اساسنامه شرکت نمیتواند خلاف این ترتیب را مقرر دارد (مواد ۸۶ الی ۸۸ ل.ا. قانون تجارت).
زمان تشکیل مجمع عمومی عادی
طبق ماده ۸۹ ل.ا. قانون تجارت، مجمع عمومی عادی، باید سالی یکبار در موقعی که در اساسنامه پیش بینی شده است برای رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان سال مالی قبل و صورت دارایی و مطالبات و دیون شرکت و صورت حساب دوره و عملکرد سالیانه شرکت و رسیدگی به گزارش مدیران و بازرس یا بازرسان و سایر امور مربوط به حسابهای سال مالی تشکیل شود.
چنانچه هیئت مدیره، مجمع عمومی عادی سالانه را در موعد مقرر دعوت نکند بازرس یا بازرسان شرکت مكلفند رأساً اقدام به دعوت مجمع مزبور بنمایند.
هیئت مدیره و همچنین بازرس یا بازرسان شرکت، میتوانند در مواقع مقتضی، مجمع عمومی عادی را به طور فوق العاده دعوت نمایند. در این صورت، دستور جلسه مجمع باید در آگهی دعوت قید شود (مواد ۹۱ و ۹۲ ل.ا. قانون تجارت).
آخرین دیدگاهها