انواع شرکت تعاونی
شرکتهای تعاونی به چند دسته تقسیم می شوند؟
طبق ماده 1 دستورالعمل تشکیل تعاونیها، شرکتهای تعاونی در یک تقسیمبندی کلی بر اساس نوع فعالیت به دودسته تقسیم میشوند: ۱) تعاونیهای تولید؛ ۲) تعاونیهای توزیع
تعاونی تولید چیست؟
تعاونیهای تولید، شامل تعاونیهایی است که در امور مربوط به کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت، معدن، عمران شهری و روستایی و عشایری و نظایر اینها فعالیت مینمایند. تعاونیهای تولید در کلیه اولویتها و حمایتهای مربوط به تعاونیها حقتقدم دارند. در تعاونیهای تولید، عضو باید در تعاونی به کار اشتغال داشته باشد.
انواع شرکت تعاونی
تعاونیهای توزیع یعنی چه؟
تعاونیهای توزیع، عبارتاند از تعاونیهایی که نیاز مشاغل تولیدی و یا مصرفکنندگان عضو خود را در چهارچوب مصالح عمومی و بهمنظور کاهش هزینهها و قیمتها تأمین مینمایند.
تعاونیهای توزیع مربوط به تأمین کالا و سایر نیازمندیهای روستاییان و عشایر و کارگران و کارمندان از نظر گرفتن سهمیه کالا و حمایتهای دولتی و بانکی و سایر حمایتهای مربوط به امور تهیه و توزیع اولویت دارند. در تعاونیهای توزیع، احتیاجی نیست که عضو در تعاونی به کار اشتغال داشته باشد.
تعاونیهای چند منظوره به چه شرکت هایی گفته می شوند؟
غیر از این دو نوع تعاونی، در تبصره ۲ ماده ۸ قانون فوقالذکر، به تعاونیهای چندمنظوره نیز اشاره شده است و به نظر میرسد که منظور قانونگذار تعاونیهایی است که ترکیبی از تولید و توزیع دارند؛ مثلاً شرکت تعاونی که باهدف عمران روستایی خاص و تهیه آذوقه برای ساکنین همان روستا ایجاد شده است. در چنین شرکتی که عضویت آن برای همه ساکنین روستا آزاد است، داشتن عضو غیرشاغل مجاز است؛ اما هیئتمدیره و مدیرعامل باید از میان اعضای شاغل انتخاب شوند.
شرکتهای تعاونی به لحاظ عضویت
همچنین طبق ماده ۲ دستورالعمل تشکیل تعاونیها، شرکتهای تعاونی به لحاظ عضویت به دودسته تقسیم میشوند:
شرکت تعاونی عام
شرکتی است که عضویت در آن برای همه آزاد میباشد و مؤسسین یـا شـرکت باید برای تأمین قسمتی از سرمایه اولیه و یا افزایش سرمایه شرکت سهام آن را به عموم عرضه نمایند.
انواع شرکت تعاونی
شرکت تعاونی خاص
شرکتی است که عضویت در آن منحصراً برای گروهی خاص از قبیل:
کارگران، کارمندان، کشاورزان، دانشجویان، ایثارگران، زنان، مشاغل خاص و نظایر اینها آزاد باشد، بدیهی است تعاونی موظف به پذیرش متقاضیان واجـد شـرایط بوده و از این نظر محدودیتی برای عضویت وجود ندارد.
مقاله مراحل و شرایط ثبت شرکت تعاونی پیشنهاد می شود مطالعه کنید.
مقررات شرکت های تعاونی
در تابلوها و سربرگهای شرکتهای تعاونی ذکـر عنـوان «تعاونی» ضروری است و باید به طور خوانا قید شود.
برای واحدهای صنفی شهرستانها و بـرای هـر واحـد کارمندی و کارگری فقط یک شرکت تعاونی در هر موضوع فعالیت تشکیل میشود.
شرکتهای تعاونی با بیش از ۵۰۰ عضو و اتحادیههایی که تعداد اعضای تعاونیهای عضو آنها مجموعاً بیش از ۲۰۰۰ عضـو بـاشـد، «تعاونی بزرگ» محسوب میشوند.
آخرین دیدگاهها