مسئولیت شرکاء در شرکت تضامنی
مسئولیت شرکاء شرکت تضامنی در قانون تجارت
طبق ماده ۱۲۵ قانون تجارت هرکس بهعنوان شریک ضامن در شرکت تضامنی موجودی داخل شود متضامناً با سایر شرکا مسئول قروضی هم خواهند بود. که شرکت قبل از ورود او داشته اعم از اینکه در اسم شرکت تغییری داده شده یا نشده باشد. هر قراری که بین شرکا برخلاف این ترتیب داده شده باشد. در مقابل اشخاص ثالث کان لمیکن خواهد بود.
نحوه پرداخت قروض در شرکت تضامنی
هرگاه شرکت تضامنی منحل شود مادام که قروض شرکت از دارایی آن تأدیه نشده هیچ یک از طلبکاران شخصی شرکا حقی در آن دارایی نخواهد داشت. اگر دارایی شرکت برای پرداخت قروض آن کفایت نکند. طلبکاران شرکت حق دارند بقیه طلب خود را از تمام یا فردفرد شرکا ضامن مطالبه کنند؛ ولی در این مورد طلبکاران شرکت بر طلبکاران شخصی شرکا حقتقدم نخواهند داشت.
مسئولیت شرکاء در ورشکستگی شرکت
به ورشکستگی شرکت تضامنی بعد از انحلال نیز میتوان حکم داد مشروط به اینکه دارایی شرکت تقسیم نشده باشد.
ورشکستگی شرکت ملازمه قانونی با ورشکستگی شرکا و ورشکستگی بعضی از شرکا ملازمه قانونی با ورشکستگی شرکت ندارد.
مسئولیت شرکاء در شرکت تضامنی
مقررات طلبکاران و شرکاء شرکت تضامنی
طلبکاران شخصی شرکا حق ندارند طلب خود را از دارایی شرکت، تأمین یا وصول کنند. ولی میتوانند نسبت به سهمیه مدیون خود از منافع شرکت سهمی که در صورت انحلال شرکت ممکن است به مدیون مزبور تعلق گیر.د هر اقدام قانونی که مقتضی باشد به عملآورند.
طلبکاران شخصی شرکا درصورتیکه نتوانسته باشند طلب خود را از دارایی شخصی مدیون خود وصول کنند. و سهم مدیون از منافع شرکت کافی برای تأدیه طلب آنها نباشد میتوانند انحلال شرکت را تقاضا نمایند. (اعم از اینکه شرکت برای مدت محدود یا غیر محدود تشکیل شده باشد) مشروط بر اینکه لااقل شش ماه قبل قصد خود را بهوسیله اظهارنامه رسمی به اطلاع شرکت رسانیده باشند. در این صورت شرکت یا بعضی از شرکا میتوانند مادام که حکم نهایی انحلال صادر نشده با تأدیه طلب دائنین مزبور تا حد دارایی مدیون در شرکت یا با جلب رضایت آنان به طریق دیگر از انحلال شرکت جلوگیری کنند.
حق استناد به تهاتر
نه مدیون شرکت میتواند در مقابل طلبی که ممکن است از یکی از شرکا داشته باشد. استناد به تهاتر کند نه خود شریک میتواند در مقابل قرض طلبکار او به شرکت داشته باشد به تهاتر استناد نماید. معذالک کسی که طلبکار شرکت و مدیون ا به یکی از شرکا بوده و پس از انحلال شرکت طلب او وصول نشده باشد. در مقابل آن شریک حق استناد به تهاتر خواهد داشت.
مقاله موارد انحلال شرکت تضامنی مرتبط با این موضوع می باشد. پیشنهاد می باشد مطالعه کنید.
خروج شریک و یا انحلال شرکت تضامنی
در صورت ورشکستگی یکی از شرکا و همچنین درصورتیکه یکی از طلبکاران شخصی یکی از شرکا بهموجب ماده ۱۲۹ قانون تجارت، انحلال شرکت را تقاضا کرد. سایر شرکا میتوانند سهمی آن شریک را از دارایی شرکت نقدأ تأدیه کرده و او را از شرکت خارج کنند.
اگر در نتیجه ضررهای وارده سهمالشرکه شرکا کم شود. مادام که این کمبود جبران نشده تأدیه هر نوع منفعت به شرکا ممنوع است.
مسئولیت شرکاء در شرکت تضامنی
مقررات شریک و ضامن در شرکت
جز در مورد فوق هیچ یک از شرکا را شرکت نمیتواند به تکمیل سرمایه که به علت ضررهای وارده کم شده است ملزم کرده و یا او را مجبور نماید. بیش از آنچه که در شرکتنامه مقرر شده است به شریک سرمایه دهد. هیچ شریکی نمیتواند بدون رضایت سایر شرکا (بهحساب شخص خود یا بهحساب شخص ثالث) تجاری از نوع تجارت شرکت نموده و بهعنوان شریک ضامن یا شریک با مسئولیت محدود در شرکت دیگری که نظیر آن تجارت را دارد داخل شود. (مواد ۱۲۶ الی ۱۳۴ قانون تجارت).
مقاله جامع نحوه تشکیل و ثبت شرکت تضامنی پیشنهاد می شود مطالعه کنید.
آخرین دیدگاهها